Teamontwikkeling

Zo bouw jij een sterk team!

Gezellig team eet tijdens het werk aan tafel een pizza.

Wie denkt aan teamwork denkt al snel aan teamsporten als voetbal en hockey. Maar teamwork reikt verder dan de grenzen van sportvelden: het is een krachtige motor die innovatie, creativiteit en succes stimuleert in elke context. Helaas associëren veel mensen teamwork ook met frustratie. En dat is zonde, want teamwork vormt de ruggengraat van succesvolle bedrijven en organisaties.

Patrick Lencioni, een gerenommeerde managementconsultant en auteur, introduceert een piramidemodel voor het bouwen van een sterk team in zijn boek "De vijf frustraties van teamwork". Aan de hand van Lencioni’s artikel leggen wij je uit hoe je van jouw team een krachtig functionerend team maakt!

De piramide van Lencioni.

De piramide van Lencioni kent 5 elementen die het succes van een team bepalen. Door de vijf elementen in balans te brengen en te versterken, kunnen teams hun effectiviteit vergroten en betere resultaten behalen. Wanneer de elementen niet in balans zijn, uit dat zich in frustratie en is je piramide uit balans.

  1. Vertrouwen: Zonder onderling vertrouwen kunnen teamleden niet openlijk communiceren of kwetsbaar zijn. Vertrouwen creëert een veilige omgeving waarin leden zich vrij voelen om hun ideeën en zorgen te delen. Teamleden begrijpen elkaars emotionele toestand en staan open voor elkaars perspectieven; er is empathie in het team.
  2. Conflict: Gezonde teams vermijden geen conflicten, maar kunnen ze juist aangaan en oplossen. Dit betekent niet dat er voortdurend ruzie moet zijn, maar dat er ruimte is voor eerlijke discussies en het delen van verschillende standpunten.
  3. Betrokkenheid: Als teamleden zich betrokken voelen bij de besluitvorming en het behalen van doelen, zijn ze gemotiveerder om bij te dragen aan het succes van het team. Ze voelen zich eigenaar van de resultaten en zijn meer geneigd om zich volledig in te zetten.
  4. Verantwoordelijkheid: Elk teamlid moet zich verantwoordelijk voelen voor de collectieve resultaten van het team. Dit betekent dat ze bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties en beslissingen, en ook voor de gezamenlijke resultaten.
  5. Resultaten: Het uiteindelijke doel van een team is het behalen van concrete resultaten. Dit kunnen meetbare doelen zijn die bijdragen aan de missie en visie van de organisatie.

Ervaar jij veel frustratie in jouw team en herken jij één of meerdere elementen die niet in balans zijn? Dan staan wij natuurlijk altijd klaar voor je en kijken we graag mee wat jouw team nodig heeft. Met onze TeamUP methode, die mede gebaseerd is op de piramide van Lencioni, geven we je inzicht in het functioneren van je team, analyseren we wat je team nodig heeft en krijg je met een uniek dashboard met ontwikkelaspecten en de volwassenheid van jouw team inzichtelijk gemaakt. Kortom, alle ondersteuning die je nodig hebt om een succesvol team te bouwen!

Bronvermelding

Lencioni, P. M. (2010). The five dysfunctions of a team: A Leadership Fable, 20th Anniversary Edition. John Wiley & Sons.